Frågor om flytspackel

Fråga om flytspackel här och vi svarar inom 24 timmar OM ni lägger med e-posten. Ditt fullständiga namn och e-post kommer inte att synas.

 

Har Ni inte med E-post kommer vi inte att svara!

Frågor om flytspackel

1 nov 2018

Hej Eddie

>Hej En av våra entreprenörer säger att de ska lägga golv gips sedan flytspackla i badrummen, är det inte onödigt ?

Är det stabilt underlag som motsvarar en 22 mm spånskiva = stumt och ingen svikt så är det bara att flytspackla med armeringsnät. Gipsen hjälper inte till om inte det är svårt att flytspackla på eventuella plåtar.

>Högg bygghöjd jämfört med övriga rum. Räcker det inte o flytspackla?

Det bör räcka med flytspackel.

>Detta är på mellanbjälklag vattenburen golvvärme finns ligger mellan läkt på golvet. Mvh EDDIE

Det är ingen fördelningsplåt på golvet alltså, då hjälper inte gipsen till.


1 okt 2018

Hej Jenny

>Hej igen nu har han flytspacklat och det vart inte eiktigt hundra procent rätt.

Se nu till att det blir rätt, ut med vattenpass och kontrollera noggrant! 

>Han säger att han fixar det med fix ovanpå innan han lägger duken. Fungerar det?

Ja, om det är mindre fel så går det.

>Mvh Jenny


30 sep 2018

Hej Jenny

>Har fått hjälp med att flytspackla golvet men han gjorde det helt plant. Sa att fallet ordnar han senare.

Han ska alltså flytspackla en gång till?

>Jag är lite förbryllad och orolig att han tänkt göra det med fixen.

Det får han inte göra, fallet ska vara klart innan tätskiktningen. Om han gör det med fix så kommer vattnet under fixen att inte rinna ner i golvbrunnen. 

Mvh Jenny


15 sept 2018

>Hej, Har takterrass ca 25 kvm med tjärpapp och trall. Dessvärre försumbar lutning. Kan man ta bort trallen och flytspackla direkt på tjärpappen? ’

Stort NEJ. Ingenting kommer att fastna i oljan.

>Hur i så fall, med primer först? Behöver nog också armeringsnät också.

Tyvärr.

>Tjärpappen ligger troligen på OSB skivor och är inte helt stabila.

Ännu värre, ta bort allt eller lägg på ny trall.

>Tack i förhand för svar.

Tyvärr så är det negativt.

>Örjan


11 sept 2018

Hej Tomas

>Hej 4 frågor Håller på att renovera en källare på ca 30 kvm och nu är bara golvet kvar. Golvet är en betongplatta troligen oisolerad, huset är byggt 1952 Fick tipset från kilto om att inte använda primer på betongplattan för då låser man in fukten som kommer underifrån från plattan. Och för att betongplattan inte skall suga åt sig vattnet i spacklet skulle jag bredspackla på ett tunt lager med kakelfix. stämmer detta

Ja, det kallas för häftbrygga. OBS att detta gäller Kiiltos produkter. Vi säljer Kiilto!

>och bör jag lägga nån form av armering,

Är betongen ytsvag kan du göra detta annars så behöver inte göra det.

>det är en nivåskillnad på ca 21mm. Tänkte flyta detta i omgångar med avstängningslist då jag aldrig flytspacklat förut.

Bra beslut.

>Skulle ni rekommendera att man börjar i den änden där spacklet blir tjockast eller den ände där den blir tunnast, spelar kanske ingen roll?

Ta och börja i den änden som ligger längst bort så att du kan fortsätta på nästa del när du vill. Så du slipper vänta på torkning.

>1. primer: ja eller nej

Häftbrygga om det är fukt utifrån. Alltså nej.

>2. bredpackla med fix 3.

Ja, den ska torka.

>armering 4.

Nej om det inte är ytsvag betong.

>börja i vilken ände av rummet?

Ta den längst bort. Du kan flytspackla lager på varandra också!

>Med vänlig hälsning Tomas 

Vi skulle använda Kiilto Plan Rapid 25 kg till detta rum. http://www.kakelplattan.se/index.php?menu=produkt&id=6411512701257


24 Juli 2018

Hej Per

>Hej! Vi tänkte lägga klinker på en balkong med boyta under. Taket är råspont samt papp på det. Vi har varje sommar rullat ut vanligt konstgräs på det. Vad vi tänkte nu är att riva bort pappen samt flytspackla direkt på råsponten för att fixa ett bättre fall ut från väggen samt få ett bra underlag för att lägga klinker på.

Motfråga från oss är om det är täkt balkong eller om regn och snö kan komma in? Om regn och snö kan komma in så måste ni ha frostsäkert spackel. 

>Frågan är som sagt om detta är möjligt med flytspackel direkt på råsponten

Ja. Det kräver vissa saker. Det ska inte vara svikt i underlaget. Flytspacklet ska inte kunna rinna emellan. Ni ska även ha armeringsnät på och minst 12 mm fiberarmerat flytspackel (om det inte är svikt och regnet kan komma in).

>och i så fall vilken typ av flytspackel (gärna förslag på fabrikat o typ)

Vi säljer Kiilto och har de här 2 produkterna som kan passa.

http://www.kakelplattan.se/index.php?menu=produkt&id=6411512001203

http://www.kakelplattan.se/index.php?menu=produkt&id=6411512701257

>samt även om då råsponten skall primas först (fabrikat o typ).

Du ska följa märket här och använda startprimer.

>Om detta fungerar tänkte vi använda någon form av tätskikt uppe på flytspacklet innan klinkern osv.

Vi har ett andringsbart tätskikt som skulle kunna användas. Det heter Kiilto Keramix.

>Tack på förhand för svar! Med vänlig hälsning, Per 

Fyll i offertmallen så gör vi en detaljerad offert till Er.

http://www.kakelplattan.se/index.php?menu=offert


18 Juli 2018

Hej Gregor

>Hur lång tid måste jag vänta efter flytspackling (cirka 10 mm skikt) över el slinga till värmegolv innan jag lägger klinker (i fix)?

Vi brukar säga 1 cm per dygn = vänta en dag.

>Skiljer olika fabrikat åt mycket? 

Det är härdare som skiljer sig och en del får du vänta längre tid på. Vi har exempelvis Kiilto Plan Rapid och då är det 1 dygn.


5 Juli 2018

Hej Tomas

>Hej. Jag håller på att bygga in farstukvisten till att bli en hall i huset. Mått ca 2,5 m bred, 1,7 m djup. Farstun (hallen) står på plintar och har 220-reglar med 60cc. Fuktstabil 22mm spån limmad på reglarna. På spånet har jag limmat golvgips med Ardex s48. På gipset ska jag lägga elektrisk golvvärme, som ska gjutas in i flytspackel. Spacklet kommer att bli ca 30 mm högt,

Är det 30 mm för att du ska komma i rätt nivå? Annars räcker 15 mm.

>för att sedan fix+klinkern ska komma upp till husets golvnivå. Jag tänkte prima på gipset och limma dit värmekabeln med smältlim. Min fråga är: Behöver jag armeringsnät på gipset, under kabeln,

Ja.

>eller kan jag räkna det limmade gipset som att det är ett lika formstabilt underlag för flytspacklet som betong?

Nej. Gips är för svagt.

Tack på förhand. /Tomas

Kolla offerten som bifogad PDF-fil.


26 Juni 2018

Hej! Har ett äldre hus med trägolv. Ska lägga träparkett genom två rum på vardera 3,6*3,6 m och behöver jämna av till samma nivå. Golvet är 1.5 cm lägre i mitten av båda rummen Vad ska man använda?

Hej Henrik

Om det är tätt emellan trägolvet så kan du lägga armeringsnät, fästprimer och sen minst 13 mm fiberarmerat flytspackel (på lägsta punkt). Nu utgår vi ifrån att det inte är svikt i golvet. Om vi lägger oss vid 20 mm i genomsnitt så blir offerten som bifogad pdf-fil. OBS att vi behöver prostnummer om du vill ha med frakt.


12 Juni 2018

Hej. Vi har en hall med klinkers på golvet som vi ej gillar. Kan man lägga ett lager flytspackel / flytbetong över klinkersen och används det som slutgiltigt golv? /Emelie

Hej Emelie

Nej, flytspackel kan inte vara ett topplager. Det måste vara något ovanpå som skyddar flytspacklet. Risken är att flytspacklet kommer att spricka och lossna samt att det blir aldrig fast yta. Det kommer att bli sandigt. Det finns flytspackel som topplager men är onödigt dyra. Det går att lägga på klinker men risken är att plattorna kan släppa (flytspacklet följer med och det blir bomljud =  svagt) eller att flytspacklet inte greppar tag i klinkern.


4 April 2018

Hej. Kan man flytspackla i stuga som ibland har minusgrader.

Tack Lena

Hej Lena

Nej, undvik detta. Härdningen kan påverkas och flytspacklet kommer inte att stelna. Oftast blir den skinnliknande massa.


4 April 2018

>Hej! Har fått hjälp av hantverkare att flytspackla delar av ett golv som det sedan ska läggas laminat på. Visar sig nu att golvet ändå lutar ner mot ett hörn med en höjdskillnad på 1,3 cm från högsta och lägsta punkt på 1 m längd. Så nu undrar jag om man kan flytspackla ytterligare en gång i hörnet för att minska lutningen? Alltså flytspackla igen? När i tid är det isåfall möjligt efter första flytspacklingen?
Mvh
Anna

Hej Anna

Ja det går att göra. Lägg på fästprimer och ta ett lättflytande flytspackel. Du kan vänta 1 cm per dygn innan du lägger på ett nytt lager. De här råden gäller Kiiltos produkter och är oftast likvärdiga andra tillverkare.

Du bör fråga hantverkaren varför han inte gjorde ett bra jobb och han bör göra rätt för sig!


3 Mars 2018

>Hej. Jag har en fråga angående min flytspackling. Jag håller på att göra tvättstuga i min källare, Jag har fexxat bort färg från betongplatta och sedan primat ytan. Sen dagen efter flytspacklade vi rummet på 12 kvm. Nu har det gått 3 månader och slytspacklet har några Sprickor i sig. Jag undrar om det är något problem Att vi nu ska lägga klinker på det. Kommer det att klara sig? Ingen golvvärme eller annan värme har varit på I rummet under torkningstiden. Anledningen till att det tagit tid med klinker är att Plattsättare varit sjuk. Tack på förhand, Emil

Hej Emil

Lägg omgående på en plast på flytspacklet. Det har börjar överhärda! När man har flytspacklat så ska man lägga på nästa lager (klinker/granitkeramik/laminat/plastmatta) inom några dagar.

Knacka på flytspacklet och se om det låter ihåligt. Är det ihåligt så kan flytspacklet ha lossat.


5 Feb 2018 
 
>Jag kommer lägga cirka 15 elrör i plast, fastsatta mot ett betonggolv. Rören är i varierande storlek, 16 och 20mm. Rören läggs plant, mot varandra och överspcklas med 6 cm flytspackel. Föreligger risk för bom?
Hej J

Tar du Kiilto Plan Rapid eller Kiilto Rot och Värme samt armeringsnät så blir det inte bom. Tänk på att gjuta i 2 omgångar. Båda klarar 50 mm per gjutning.


26 Jan 2018 
>Har hus från 60-talet, betongvalv (plan 2). Behöver flytspackla ojämnheter innan parkettläggning. Innan verkar man ha använt gipsspackel. Går det att spackla på detta?
Hej J

Det är bäst att ta bort det gamla spacklet, det sitter troligen inte så bra efter 50 år.

Sedan är det inte bra att blanda gipsbaserat med cementbaserat. Vi säljer inte gipsspackel pga. att vid kontakt med vatten så löses spacklet upp.


29 Nov 2017 

Lise skrev 2 brev till oss men glömde i båda breven att ange e-postadressen!
 
Det är svårt att svara utan någon e-post och vi vill ibland ha kompletterande svar från frågeställaren. Därför kräver vi e-post.
Många gånger är det samma svar som vi anger och därför skriver vi inte alltid svaren här men vi brukar svara på e-post.
 
Lise, om du läser detta, skicka oss din e-post till info@kakelplattan.se

25 Nov 2017 

>Hej, Håller på och gör i ordning ett 9m2 hallgolv där 25mm golvtegel skall läggas. 22mm golvspån, reglat c/c 30cm, primat, därefter lagt ut 4mm elslinga och nu täckt med flytspackel ca 10mm.

Tänk på att golvtegel är porigt material. 10 mm bara, har du kollat vad som krävs eller ? Har du inget armeringsnät! Gjorde en snabb goggling och fick fram att det är 15 mm och armeringsnät. http://www.heydi.se/produkt.asp?VdaID=157

>Men nu efter 36tim har det ännu inte torkat/härdat överallt. Har upptäckt att utgångsdatumet på spacklet är överskridet med ca 3mån!!

Var påsarna öppna och har du ställt dem direkt på betonggolv. Fukten kan ta sig in i säckarna. Du tar en stor chansning med att ta gammalt flytspackel.

>(Fabrikat Hey’di Betongplan) Har använt 5 påsar/satser där man nu ser att två satser härdat men tre fortfarande är blöta..

Har du tur så börjar det härda till men gammalt flytspackel blir svagare, härdningen har börjat i säcken. Var det kulor överst i säcken?

>Är sannolikheten stor att det som fortfarande är blött inte kommer att härda och få tillräcklig hållfasthet?

Ja.

>Bara att börja om igen? 

>mvh Björn

Du har för lite med flytspackel, det är gammalt, du har inte armeringsjärn och har du använt behörig elektriker? Mycket fel, känns det som. Fuska inte, ogjort arbete och dyrt material till spillo.


12 Nov 2017 Kan man lägga flytspackel på ett balkonggolv som är målat ned betongfärg.

Hej Anonym

Om färgen lossar så kommer allt ovanpå att lossa! Du tar en risk om du inte slipar bort färgen. Fästprimer kommer inte att öka fasthållningen utan kan påskynda lossandet.


9 Okt 2017 Hej. Om man måste flytspackla i omgångar ska man då prima innan man lägger oå nytt? Lika så när man lägger klinker? Jag har inte fått riktigt 13 mm på mitt spånskivegolv men har armering. Måste öka ca 3-5 mm. Mvh Göran

Hej Göran

>Hej. Om man måste flytspackla i omgångar ska man då prima innan man lägger oå nytt?

Oftast ja, har du tillskjutande fukt ska du inte ha fästprimer emellan. OBS att det gäller Kiilto:s sortiment, men de flesta har samma rekommendationer. Läs på vad din tillverkare rekommenderar.

>Lika så när man lägger klinker?

Ja.

>Jag har inte fått riktigt 13 mm på mitt spånskivegolv men har armering. Måste öka ca 3-5 mm.

Här bör du ha fästprimer.


27 Sept 2017 Jag söker flytspacklet man blandar i en viss mängd röd mängd vätska så får man en viss lutning på spacklet det hade vi på 80-talet. 

Hej Lars

Aldrig hört talas om. För att få en bra lutning till golvbrunnen så dela upp ytan i mindre delar och flytspackla del för del. Vi golvbrunnen så brukar vi rekommendera byggspackel som inte är flytande för att få bra resultat. Är det ett badrum?

Fyll gärna i offertmallen så gör vi en detaljerad offert till dig på flytspackel och tätskikt.

http://www.kakelplattan.se/index.php?menu=offert


16 Juli 2017 Hej, hur ojämn kan en betongyta vara när man ska flytspacklet? Anders 

Hej Anders

I stort sett hur ojämn som helst, det är ju det som flytspacklet ska åtgärda. Är det stora nivåskillnader så får du flytspackla ovanpå, i omgångar.


8 Juli 2017 Hej! Vi bygger en friggebod på landet (västkusten). I ett rum på ca. 2 kvadratmeter med mulltoa vill vi ha klinker på golvet. Golvet är 20 mm furu (obehandlad) på reglar 50 cc. Ett par sprickor 2-3 mm, Det blir inte uppvärmt på vintern. Från svar på frågor här tror jag att vi kan använda flytspackel mellan furugolvet och klinker. Har jag rätt i att vi måste täta sprickorna (med vad?). Armeringsnät direkt på golvet (?). Vilken tjocklek på flytspacklet? mvh Niels

Hej Niels

Fråga, är det svikt i golvet, antar att det inte är det.

>Ett par sprickor 2-3 mm, Det blir inte uppvärmt på vintern.

Är det mellan furugolvet, det ska tätas innan flytspackling.

>Från svar på frågor här tror jag att vi kan använda flytspackel mellan furugolvet och klinker.

Ja. 12 mm om du inte ska ha elektrisk golvvärme, 15 mm med elektrisk golvvärme och minst 30 mm eller 15 mm ovan vattenburen slang. Armeringsnät ska användas. Vi utgår ifrån Kiilto och branschens rekommendationer här.

>Har jag rätt i att vi måste täta sprickorna (med vad?).

Ta det du har hemma, silikon eller något som hindrar flytspacklet att rinna igenom.

>Armeringsnät direkt på golvet (?).

Korrekt, sen innan flytspacklingen ska du ha fästprimer (den ska torka). Det gör inget om den hamnar på elkabeln.

>Vilken tjocklek på flytspacklet?

12 mm, 15 mm eller 30 mm och uppåt. Beror på ev. värmegolv.

———————————————————————–

17 Maj 2017 Hej Jag har gjutit en betongplatta som inte blev så plan som jag ville. Hur länge behöver jag vänta innan jag kan flytspackla på den? Maximala skillnaden är 20mm och det är en 30m2 platta till en pool.

Hej Magnus

Relativa fuktigheten (RF) ska ligga under 95 %. Det många faktorer som spelar in, tjocklek, kvalitet, omgivning osv. Det brukar ta minst en månad innan det går att göra något.

———————————————————————–

10 Maj 2017 Hejsan, Finns det något sätt att få flytspackel att se ut som polerad betong exempelvis HTC superfloor? Hur gör man i så fall? Hälsningar Emil.

Hej Emil

Nej. Flytspackel ska inte användas som ett ytlager utan du måste ha något skyddande skikt ovanför. Ex. är klinker, granitkeramik, färg eller någon typ av parkett.

———————————————————————–

2 Maj 2017 Jag ska flytspackla på ett gammalt golv som till större delen består av svart skiffer. Är skiffer starkt sugande? Hur ska man blanda primern? //Leonard.

Hej Leonard 

Kolla med att fukta plattorna, torkar de snabbt så är de sugande. Om sugande så ska de inte blandas så mycket med vatten!

Kolla också med leverantören vad som gäller på skiffer.

———————————————————————–

15 April 2017 hur mycket flytspackel går det åt ungefär 8 kvadrat skall lägga vatten buren värme.

Hej 

Det beror på slangens tjocklek och vilket underlag du har. När Ni skriver lite så blir svaret därefter!

———————————————————————–

4 Feb 2017 Hej Jag har ett källarbetonggolv. Man har sågat upp betonggolvet lite här och där. Nya avloppsrör är lagda där betonggolvet är uppsågat. För ca 10 veckor sedan gjöt man igen golvet. Det har blivit ojämnt. Min fråga går det att flyta på betong golvet och sedan använda det att gå på eller måste det vara ren betong eller finns det något som kan flyttas och är tillräckligt hårt för att gå på. Jag räknar med ca 15-20 mm för att jämna av. Tacksam för svar. Hälsningar Gunnar.

Hej Gunnar

Du kan lägga flytspackel men måste ha en slityta ovanpå. Det kan vara färg, klinker / granitkeramik, laminat eller parkett. Det blir sandigt om du bara har flytspackel och det kommer att spricka.

———————————————————————–

15 Jan 2017 Hej, Jag skulle behöva flytspackla ett större utrymme men har inte möjlighet eller resurser att spackla allt vid samma tillfälle. Fråga: är det svårt att dela av golvutrymmet med barriär och flytspackla den ena delen först. Sedan flytspackla andra delen och få den till samma nivå som den första? (Skall ligga klinker över hela ytan sedan). /Magnus. 

Hej Magnus

Mycket bra tänkt och detta förespråkar vi ofta. Barriären kallas avstängningslist http://www.kakelplattan.se/index.php?menu=produkt&id=7350020480096, se filmerna om detta.

Dela upp rummet i flera fyrkanter och flytspackla när du hinner. Första gången är det lättare att ha en mindre så du lär känna hur flytspacklet funger osv. Tänk på att fästprima bara den yta du ska göra, fästprimern slutar att verka efter 24 timmar.

———————————————————————–

13 Nov 2016 Hej, går det att använda silikatbinder som primer innan flytspackling? Jag vill ha ett diffusionsöppet golv då det är dåligt isolerat i källare. Jag skall ha golvvärme med klinker ovanpå. //kenneth. 

Hej Kenneth

Om vi utgår från Kiiltos produkter så går det inte. Vi rekommenderar att du skrapar ut fix (nästan inget vatten) på det rena betonggolvet. Fixen bildar en häftbrygga som flytspacklet sen griper tag i. Tänk på att använda flytspackel som tål tillskjutande fukt.

———————————————————————–

4 Nov 2016 Hej Jag har ett fristående garage som står på en betongplatta. Det är osäkert hur gammalt garaget är, men det är inga raka mått på varken väggar eller golv vilket har gjort det mycket besvärligt att renovera. Garaget skall bli någorlunda isolerat, men inget värmegarage. Väggarna är av betong där takstolarna vilar på betongen. Anlitade en firma att montera in en garageport. Det skiljde 4 cm från karm till karm, så han fick gjuta en rak tröskel för porten. Golvet lutar klart in mot det hörnet där det är lågt. Kan man flytspackla för att jämna till garagegolvet till en jämn nivå och kan det hålla för bilens tyngd? Annars blir risken stor att vattnet rinner och samlas där från snöslask. Brunn saknas i garaget och planen att bila upp en brunn för snöslask är ett senare projekt. MVH Pontus   

Hej Pontus

Du kan inte använda flytspackel som ytskikt. Det går att flytspackla men att du måste ha något slitlager ovanpå! Börja med att göra brunnen istället för att flytspackla i hörnen, när du är klar med brunnen så måste hela ytan höjas och då får du flytspackla hörnet igen.

———————————————————————–

1 Nov 2016 Hej! kan man flytspackla direkt på en spånskiva? Mvh Marcus 

Hej Marcus

Svar ja (på vissa flytspackelsorter ex Plan Rapid http://www.kakelplattan.se/index.php?menu=produkt&id=6411512701257), men du behöver armeringsnät och följande nivåer på flytspacklet:

 • Utan golvvärme –>13 mm.
 • Med elektrisk golvvärme –>15 mm.
 • Med vattenburen golvvärme –> 30 mm eller 15 mm ovanför slangen och Ni tar det som blir mest! Exempel, armeringsnät 5 mm + 12 mm slang +15 mm ovanför slangen = 32 mm flytspackel.

———————————————————————–

28 Okt 2016 Hej, jag undrar om hur lång tid kan man vänta, efter att ha primat golvet, lagt armeringsnät och värmeslingor, med att lägga flytspackel.? Hls. Christian 

Hej Christian

Med Kiilto startprimer så är maxtiden 24 timmar. Om du det går längre tid så tappar fästprimern i styrka. Detta kan variera mellan olika märken, kolla leverantörens instruktioner.

———————————————————————–

22 Okt 2016 Hej! Vi har ett befintligt badrum men det är fel fall i duschen. Kan man flytspackla på befintligt klinkergolv? Vi ser ingen anledning att riva ner kaklet Ingela våtutrymmet då det inte är något fel på det. Mvh Rita.

Hej Rita

Nej, flytspackel klarar inte av att ligga i ständig fukt, golvet kommer att lossa. Det är ett stort fel på tätskiktet, det rinner åt fel hål! Den som gjorde det ska göra om det. Om någon har sålt huset till Er med bakfall och inte sagt detta har dolt felet och är ansvarig!

———————————————————————–

16 Okt 2016 Hej kan man flytspackla ett golv med lutning på ca 75mm från vägg till vägg rummet är 3,9 x 3,5 ? Hälsningar Jan.

Hej Jan

Du flytspacklar i omgångar, ha fästprimer emellan varje skikt och låt flytspacklet härda innan du flytspacklar en gång till!

———————————————————————–

29 Sept 2016 Hej. Jag tänkte flytspackla upp golvnivån under en diskbänk ca 1cm eftersom tidigare ägare slutat med klinkers utanför diskbänken jag vill ha samma nivå hela vägen.Min fråga är behöver man nån form av ytskikt på spacklet.

Hej Sven-Erik

Svar ja, om inte något skyddar flytspacklet så fortsätter härdningen och torkar ut flytspacklet. Det kan alltså bli väldigt sprött!

———————————————————————–

23 Sept 2016 Hej, Jag undrar vilka flytspackel som är fukttåliga? Jag har tänkt flytspackla ett källargolv som det kan komma markfukt ur och behöver ett fukttåligt flytspackel. Med vänliga hälsningar John 

Hej John

Vi har exempelvis Plan Rapid 25 kg.

http://www.kakelplattan.se/index.php?menu=produkt&id=6411512701257

Se filmer och beskrivningar på

http://www.kakelplattan.se/index.php?menu=flytspackel &
http://www.kakelplattan.se/index.php?menu=flytspackel1

———————————————————————–

29 Aug 2016 Hej skulle vilja flytspackla en hel våning på 80m2, det är källare under hela våningen. Golvplankorna är kvar nu som vi tänkte lägga papper på sedan 20mm vattenburen golvvärmeslinga med cc20cm, möjligtvis med golvgips mellan slingorna. Vad tror ni om detta? Vilken sorts spackel och vilken tjocklek över slingan? Håller det? Golvplankorna ligger på grovt bjälklag (250×60 lite varierande(byasåg på 50-talet)) som är ännu korsade med 50×100 Med Vänlig Hälsning Fredrik. 

Hej Fredrik

Enligt rekommendation så ska golvet vara så här:

Skivkonstruktionens böjstyvhet på golv ska minst motsvara en 22 mm golvspånskiva upplagd på stöd, med ett centrumavstånd på 300-600 mm. Oavsett regelavstånd ska böjstyvheten förstärkas, så att inte fuktrörelser överförs till de keramiska skiktet.

Med ovan skrivet så gäller det att du uppnår detta i ditt golv. En viktig del av flytspacklet är att det griper tag i underlaget, papper som du tänkte lägga ut gör att flytspacklet ligger löst ovanpå. Det blir inte någon kontakt. Det är inte bra att göra så.

Golvgips mellan slangarna gör golvet svagt. Ej bra.

Mängden flytspackel är så här:

 • 5 mm armeringsnät
 • 20 mm slang
 • 15 mm ovan slangen
 • Totalt med flytspackel = 5+20+15 = 40 mm.

Om det inte är för stora springor i golvet så kan du täta dem med silikon eller liknande.

———————————————————————–

14 Aug 2016 Hej, jag ska flytspacklat vårt lilla badrum. Det är väldigt litet, 110*185cm Golvbjälklaget är väldigt grovt och ligger på under 60cc Jag har även tänkt att kottla i mellan bjälkarna. Kan jag sen lägga 12mm golvspån, armeringsnät, elektrisk golvvärme och flytta upp det med 20mm fiberförstärkt spackel. Kan det hålla? Vet att man förordar 22mm spån men det blir inte bra.

Hej Jonas.

Ta 22 mm spånskiva, du kommer att få trösklar men det är bättre med trösklar och ett stabilt golv än att det spricker för dig! Chansa inte.

———————————————————————–

12 juli 2016 Kan man flytspackla direkt på plastmatta om man lägger armeringsnät över plastmattan och sen flyter? 

Hej.

Allting går men du bör inte göra detta.

 1. Är det ett badrum så ska du tätskikta ovanpå flytspacklet, då ligger flytspacklet mellan 2 tätskikt. Det blir mögel.
 2. Om du ska ha klinker ovan. Plastmattan reagerar med flytspacklet och det kan skikta sig, det blir tomrum och flytspacklet ligger som en egen kaka.

Gör en ansträngning, ta en barkspade eller hyr en mattstrippare och ta bort plastmattan.

Fuska inte.

———————————————————————–

6 juli 2016 Hej! Kan man flytspacklet uppe på en tjärpappsyta. Mvh A

Hej Anders.

Nej. Oljan gör att det inte fäster utan det blir skiktat.

———————————————————————–

30 maj 2016 Hej kan man flytspakla på limad plastmatta?

Hej Stefan.

Nej, det kan lossa och tätskiktet sitter på fel nivå. Tätskikt ska vara ovanför flytspackel.

———————————————————————–

13 maj 2016 Gjort i fel ordning:( Ska lägga klinker på golv i gästtoalett 1.3 m3. Har redan rollat ut fuktskydd på träfibergolvet fick höra att man bör ha dött material på fiberskivan(golvgips alt flytspackel). Vill inte att det ska bygga så mycket går det att flytspackla på fuktskyddet o fuktskydda igen? Och i så fall vilket är minimum på tjoclleken på golvspacklet utan golvvärme. Eller går det bra att lägga klinket på fiberskivan? Mvh Jonas

Hej Jonas.

Aja baja, bråttom! Läs på innan du öser på. Tråkigt och dyrt, men bra att du upptäckt felet. Det är bara att riva och göra om.

 1. Om du inte ska ha golvvärme så kan du ha golvgips (underlaget ska vara stumt och ingen golvbrunn) eller fiberarmerat flytspackel (15 mm när du har elektrisk golvvärme eller 12 mm utan golvvärme) med armeringsnät.
 2. Tätskikt ovanpå flytspacklet och det ska vara duk! Se vår nya långfilm om tätskikt på träbjälklag! Rollbart tätskikt har du när det är betong i golv och vägg.
 3. Låg bygghöjd vill de flesta ha men gör det ordentligt så golvet håller. Annars bör man inte göra något. Chansa inte. Tätskikt, flytspackel och sen tätskikt är inte bra, det kan bli mögel. Tyvärr, riv ut allt och gör om.

———————————————————————–

12 maj 2016 Hej! Vi tänkte lägga vattenburen golvvärme i kök på träspånt. Hur tjockt lager flytspackel behövs vid 10mm golvvärmerör. Alltså hur mycket behöver rören täckas. Har hört 25mm men skulle vilja komma ner i bygghöjd så mycket som möjligt. Har tänkt armeringsnät mot golvbrädorna, men undrar om man även små använda fiberarmerat flytspackel? Vänligen Olof

Hej Olof.

Höjden på flytspacklet är minimum 30 mm eller 15 mm ovanför slangen.

I ditt fall är det 5 mm armeringsnät + 10 mm slang + 15 mm ovanför slangen = 30 mm (vilket även är minimum).

 

Detta kräver även fiberarmerat flytspackel som ex  http://www.kakelplattan.se/index.php?menu=produkt&id=6411512701257

Tänk på att träspånten måste vara tät så flytspacklet inte rinner emellan.

———————————————————————–

7 maj 2016 Jag vill flyta mig garage golv, men jag det blir olika mycket vad är det tunnaste jag kan lägga vill inte bygga på för mycket Peter

Hej Peter.

Vi har flytspackel som går ner mot 2 mm men det billigaste som de flesta använder är minimum 5 mm.

http://www.kakelplattan.se/index.php?menu=produkt&id=6411512701257

Tänk på att du måste ha något slitlager ovanför.

———————————————————————–

23 april 2016 Hej, Håller på att bygga ett förråd men ser att de som gjutit golvet gjort för tunt på ena kortsidan – bl a sticker småstenar upp. Nu har hantverkarna föreslagit att det skall fixa till detta med flytspackel. Går det eller skall jag propsa på något annat? Hälsningar Elisabeth

Hej Elisabeth.

Här är det mycket bra att ha flytspackel, om du ska ha klinker eller ett annat topplager ovanpå. 

————————————————————————

13 april 2016 Hej, Vi har ett betong golv i uterummet. Nu vill vi flyta golvet för att få en snygg yta. Måste det behandlas/slipas efter golvet är flytet? MVH Magnus

Hej Magnus.

Ja, flytspackel måste ha något ytskikt. Klinker, målarfärg eller parkett.

————————————————————————

13 april 2016 Hej!
Vi har precis köpt en ny lägenhet och har en förhoppning att vi ska kunna fixa en hel del i den själva (min sambo är mer händig än jag!). Vi vill bland annat lägga klinkers i hallen. När vi tog bort det gamla trägolvet som låg där så är den först en spånskiva och sedan en sandbädd under. Nu undrar jag om ni har några råd hur vi ska gå till väga?
Sandbädden är djup och det är bara några få reglar i den. Hur lägger vi klinkersen på detta? Kan vi flytspackla direkt på sandbädden? Eller måste vi ta bort sanden först (oerhört mycket sand!)?
Tack för hjälpen!!

Vänliga hälsningar,
Sofia

Hej Sofia.

Vad har Ni under sandbädden? Det går inte att flytspackla direkt på sand.

————————————————————————

9 april 2016 Hej! Vi står inför ett stort renoveringsprojekt och har fått in offerter från olika byggfirmor. Det är flytt av kök, renovering av badrum och toalett samt golv som ska fixas. En av offerter a har räknat in att man måste flytsoackla i det gamla köket som ska bli sovrum och i det rummet som ska bli kök. Vi kommer inte ha värmeslingor i golvet. Vi har lagt golv i vår nuvarande lägenhet som är i samma förening och byggt samtidigt som där vi ska renovera nu. Vi har inte behövt flytsoackla golven här. Min fråga är om det är ett måste att flytsoackla nya köket och där köket har stått. Badrum och toalett kan jag förstå. Tacksam för svar. / Lisa 

Hej Lisa.

Flytspackel är för inbakning av golvvärmekablar / rör eller för att få golvet jämnt och rakt. Om köket som ska bli sovrum och det nya kökets golv är raka så behövs inte flytspackel. Är underlagen av spånskiva så kan man flytspackla, det är om man ska sätta klinker på golvet. Har du spånskivegolv och det inte sviktar så fungerar även gips.

————————————————————————

16 mar 2016 Hej. Vi håller på att renovera ett badrum. Vattenrör är dragna, spånskivor lagda för golv och väggar satta. En olycka har orsakat en liten skada på ett vattenrör vilket gör att vi skulle vilja dra om detta. För att slippa göra om allt jobb undrar vi nu om vi skulle kunna fräsa ner vattenröret i spånskivan och sen lägga golvvärme och flytspackla över detta rör? /Ida 

Hej Ida.

Nej, du förstör styrkan i spånskivan.

————————————————————————

9 mar 2016 Hej varför lägger man armerings nätet direkt på spån skivan är det inte bättre att ha den senterat i flytspacklet eller spelar det ingen roll ?

Hej.

Spånskivan rör sig med årstiden, varmt, fuktigt klimat osv. Därför gör armeringsnätet mest nytta mot spånskivan. Många vill ha den i mitten men det är bättre mot spånskivan.

————————————————————————

1 mar 2016 Hej Kan man behandla flytspackel med surt färgämne eller man måste lägga betong? 

Hej.

Det här har vi ingen aning om. Vad är det för surt färgämne som du vill lägga på?

Vanligast är klinker / granitkeramik eller någon typ av betongfärg som man lägger på.

————————————————————————

13 feb 2016 Vi har haft en firma här och flytspacklat två blivande badrum på övervåningen. Badrummen är 6kvm och 5,5 kvm. Spacklet är ca 3-4 cm ligger på en spånskiva med värmeslingor. Utföraren sa att man inte använde armeringsnät på så små ytor utan man använder fiberspackel men nu har vi fått en spricka hela vägen ner, över i mitten av golvet i det ”större”badrummet. Firman säger att man måste räkna med sprickor då vi bor i ett trähus, men vi känner oss väldigt osäkra på om vi ska gå vidare?

Hej. De flesta tillverkare ha samma konstruktionsuppbyggnad. Tar vi Kiilto så skulle de inte godkänna detta badrum om du skulle reklamera golvet! Ta reda på vilket material utövaren hade och ring tillverkaren. Då har du svart på vitt. Gå inte vidare innan Ni vet.

————————————————————————

10 feb 2016 Vi har tänkt att flytspackla golvet i källaren som är målade betonggolv. Golvet är utsatt för kontinuerlig fuktvandring utifrån, vilket bl.a. inneburit att färgen släppt. Jag har slipat bort färgen och skall nu jämna av golvet med flytspackel. Hur skall jag göra med primer på den lite fuktiga ytan och vilka produkter skall jag använda för att få ett bra resultat? Med vänlig hälsning Peter 

Hej Peter. Är det lite fuktigt så kolla att flytspacklet tål detta. Istället för fästprimer så ta fix som du skrapar ut på golvet. Fixen bildar en häftbrygga mellan betongen och flytspacklet. Ett bra flytspackel är Plan Rapid. Se länk 

http://www.kakelplattan.se/index.php?menu=produkt&id=6411512701257

————————————————————————

16 jan 2016 Hej Vi har tänkt att flytspackla golven i källaren som är målade betonggolv. Vad bör man tänka på? Kan man flytspackla direkt på eller måste man slipa bort färgen för att det ska andas? Mvh Gary K

Hej Gary. Färgen kan släppa och då följer flytspacklet med. Slip bort färgen, låna proffsutrustning så går det enklare. Är det lite fuktigt så kolla att flytspacklet tål detta.

————————————————————————

6 jan 2016 Hej, jag har rivit ut en gammal plastmatta ur min tvättstuga och planerar att lägga en ny plastmatta efter att jag bytt golvbrunn och byggt fall på golvet. Under plastmattan låg masonitskiva som jag tagit bort eftersom den var full av lim. Nu är det en råspont som ligger på golvreglar med cc 400mm. Har tänkt att flytspackla ett fall då hela sponten är plan bortsett från närmast golvbrunnen men min fråga är vad man behöver för underlag för flytspacklet? Kan man spackla direkt på råsponten eller behöver man lägga en skiva först? Fungerar golvgips med flytspackel? MVH / Rikard

Hej Rikard. Det går att flytspackla om det är tätt mellan råsponten och att det inte är svikt i golvet. Har du svikt så kan du lägga en 22 mm golvspånskiva. Golvgips gör inte ett stabilare golv men tätar springor. Är det golvvärme så bör du ha minst 15 mm vid golvbrunnen och sen fall i resten av rummet.

————————————————————————

21 dec 2015 Jag har en Gillestuga med oisolerad betongplatta från 70-talet. På den tänkte jag lägga 3cm frigolit rätt på plattan därpå kör jag armeringsnät samt ovan detta tvinnar jag fast 20mm golvvärmeslang med bultband. Efter detta så flytspacklet jag in slang och armering som bygger Ca.25 med 30mm flytspackel därefter kakling. Skulle gärna vilja ha lite synpunkter på ovan då jag inte har riktigt koll. Finns det nått bättre material att isolera med då jag inte kan höja golvet mer? Är det ok att endast flytspackla 30mm? Tack på förhand!

Hej Henric. Det är viktigt att frigoliten är hård, fråga efter en markskiva. Angående höjden på flytspackel så räknar vi (enligt Kiilto och branschen) så här:

 • Vattenburen golvvärme ska ha minst 15 mm ovan slang.
 • Avjämning i flytande konstruktion (som du har), minst 30 mm i totaltjocklek.

För din del blir det så här:

5 mm armeringsnät + slangen 20 mm + 15 mm ovan slangen = 40 mm flytspackel på lägsta punkt (om du har ett badrum så är lägsta punkt golvbrunnen vilket gör att du måste ha ännu mera för golvfallet). Så svaret på din fråga är nej.

————————————————————————

20 dec 2015 Jag har gjutit in vattenburen värme i en betongplatta på 13 m2. Golvet behöver jämnas ut då det finns en mindre förhöjning på något ställe. Hur tunt kan man lägga flytspackel ovanpå den färdiga betongen om man gjutit in slang i plattan?

 

Hej, det skiljer sig från märke och sort. Det finns spackel som går mot noll men de är  dyrare. Det billigaste spacklet vi har är minimum 5 mm, Flytspackel Fiber 25 kg.

————————————————————————

17 dec 2015 Det låter som ett bra tillvägagångssätt. Du skriver att nät måste användas. Jag ska flytspackla ett litet badrumsgolv , lägga ner elslingor och spackla fall på befintligt betonggolv. Ska jag armera med nät då?

Hej Bengt. Armeringsnät har du när det är spånskivegolv. Har du betong så slipper du ha armeringsnät. Fyll gärna i offertmallen så kan vi ge dig en detaljerad offert på ditt badrum, vi har Kiilto tätskikt också!

http://www.kakelplattan.se/index.php?menu=offert

————————————————————————

13 dec 2015 Hej, Så fint att ni finns att fråga. Vi har en lägenhet från 40-talet med betongbjälklag. Vi har bilat upp för ett avloppsröd och det blev inte helt jämt med ifyllnaden av ny betong. Min fråga är: Hur tunt kan man flytspackla på nästan helslät betong? Vi vill ha så tunt som möjligt så golvet inte bygger, eftersom de nu ligger i liv med andra golv. tidigare har det legat en linolium matta direkt på betongen. Det gäller två sovrum. 4×2 m och 4×2.5 m golvyta. Vi tänkte måla som ytskikt i nuläget. Och i framtiden ev lägga en heltäckningsmatta. mvh Annelie

Hej. Vi är ett företag som säljer flytspackel (www.kakelplattan.se) och har daglig support till våra kunder. Ibland är frågorna för generella och då kan vi inte ge svar men vi försöker att hjälpa till. Angående din fråga, Det finns många olika sorters flytspackel och när det är helslät betong så måste flytspacklet få fäste. Är det en slipad yta så måste du göra en häftbrygga med hjälp av fix, OBS att detta gäller Kiiltos produkter! Häftbryggan gör du med hjälp av fix som du med lite vatten skrapar ut på betongen. Fixen fäster då i betongen och bildar en knottrig yta. Den knottriga ytan får sen flytspacklet fäste i. Är det inte så slät yta kan du lägga på fästprimer men skicka ett foto på golvet så kan vi hjälpa dig. Tunnheten på flytspacklet är beroende på vilken typ av flytspackel du vill välja. Vi har flytspackel som går mot noll i höjd men det kostar desto mera. Ett populärt flytspackel är Flytspackel Fiber 25 kg den ligger på minst 5 mm. Tänk på att heltäckningsmattans lim ska fungerar på färg. Kolla först att det finns någon som säljer lim som fungerar på färg!

————————————————————————

2 dec 2015 Har en tvättstuga, där golvet är målat. Behöver jämna till golvet så det lutar mot golvbrunnen. Kan jag använda flytspackel? och i så fall skall det målade golvet behandlas på något sätt?

Hej. Nej du kan inte bara använda flytspackel utan det måste vara tätskikt ovanpå. Det går hellre inte att flytspackla direkt på färg, släpper färgen så följer flytspacklet med.

————————————————————————

30 nov 2015 Hej. Har ett källargolv som jag tänkte klinkra. Läste här att om det kan finnas fuktvandring i golvet så ska man inte använda primer utan skrapa ut fix. Vad mena med skrapa? Lägga ut ett tunt lager över hela golvet? Samma fix som jag sedan fäster plattorna med?

Hej. Man tar ex Kiiltos lightfix och fuktar den lite och sen skrapar ut fixen med den platta sidan av fixkammen. Fixen fäster då i golvet och det bildas en tunn häftbrygga. OBS att detta gäller Kiiltos produkter!

————————————————————————

29 nov 2015 Hej, Jag ska flytspackla ett badrumsgolv med vattenburen golvvärme och har fått två olika förslag att gå på. En säger att jag ska prima på holvspånet innan flytspackel och den andra att jag ska lägga en cellplastskiva alt. Åldersbesyändig plast på golvspånet (utan primer). Vilket förslag ska jag gå på?

Hej. Vi som säljer Kiilto och NFM rekommenderar alltid att du ska prima golvet (max 24 timmar innan flytspackling), på med armeringsnät och sen flytspackla. Det ska vara ett flytspackel som fungerar med spånskivan!

————————————————————————

29 nov 2015 En fråga, är det ok att lägga armeringen uppe på en elsliga istället ? Går mycket snabbare att limma kabeln än att köra med strikes.
Tack på förhand /Per

Hej Per. Armeringsnätet gör bäst nytta närmast spånskivan. Nu får man inte gå på kabeln när man flytspacklar och du kan flytspackla i 2 omgångar. En omgång för att täcka kabeln och armeringsnätet och sen ett lager ovan för ev fallbyggnad. En del limmar kabeln i armeringsnätet!

————————————————————————

26 nov 2015 Hej! Vi har fått ytsprickor i betongplattan ungefär 2 mm tjocka och en av sprickorna är kanske 3-4 meter lång. Måste man flytspackla innan man lägger golvklinkers för att förhindra att plattorna spricker i framtiden om betongplattans sprickor blir större?

Hej. Vi håller inte på med betong men det kan vara en krympspricka. Du måste fråga där du köpte betongen vad du bör göra.

————————————————————————

19 nov 2015 Kan golvspackel lagt på ett betonggolv fungera som golv?

Hej Hans. Generellt nej, men det finns flytspackel som fungerar som golvyta. De är väldigt dyra. Vi har bara flytspackel som behöver färg, klinker, granitkeramik eller trä som ytskikt.

————————————————————————

19 nov 2015 Hej! Köpte ett nyckelfärdigt hus 2007 och har nu påbörjar ovanvåningen. Och har kommit till badrummet. Avlopp o allt e klart, och där ligger idag golvspånskivor. Kan man flytspacka direkt på det, eller ska man lägga golvgips först? Tanken är även att vi ska ha elektrisk golvvärme…

Hej Katarina Du kan flytspackla med vissa sorters flytspackel direkt på spånskiva, exempel på detta är http://www.kakelplattan.se/index.php?menu=produkt&id=6411512701257. Det man också behöver är armeringsnät, http://www.kakelplattan.se/index.php?menu=produkt&id=7391142089125

OBS att regelavståndet måste var tätt, helst 30 cm centrumavstånd och skivkonstruktionen böjstyvhet på golv ska minst motsvara en 22 mm golvspånskiva upplagd på stöd. Det finns tyvärr vissa husbyggare som har så dåliga konstruktion så att det inte går att lägga flytspackel! Fråga husbyggaren vad som gäller för ditt hus.

Fyll gärna i offertmallen så gör vi beräkningar på flytspackel, tätskikt och övrigt material som du behöver till ditt badrum.

http://www.kakelplattan.se/index.php?menu=offert

————————————————————————

25 okt 2015 Hej, jag har ett spångolv som står på plintar på ca 1,70 x 3,20. Kan det va nån bärande risk om man flytspacklar det med ca 2cm. Spacklet lär väll vara ganska tungt misstänker jag. Bjälkarna ligger på cc60. Mvh Viktor

Hej Viktor. En kvinna i klack väger mycket mera per ytenhet än en elefant! Vad vi menar är att det är tungt men vikten fördelas över en stor yta. Det är bättre att ha täta reglar. Med spånskivegolv så bör du ha minst 12 mm flytspackel och armeringsnät. Har du elektrisk golvvärme så bör du upp till 15 mm. Nu vet vi inte om golvkonstruktionen klarar av ökningen av vikten men det märker du när du står där inne. Tänk på att din egen vikt är mycket högre på den lilla yta du står på, än vad flytspacklet utgör. 

————————————————————————

20 okt 2015 Hej! Håller på att fixa i källaren då vi har bytt värmesystem. Dränerade för två år sedan och sedan dess är det knappt fuktigt i källaren. Ska flyta alla fyra rummen i källaren. Det är en oisolerade platta av betong. Kan jag använda ”vanligt” flyt/avjämnings eller behöver jag ett som klarar tillskjutande fukt dvs ett för utomhusbruk? Med vänlig hälsning, Fredrik

Hej Fredrik. Du ska ha ett som tål tillskjutande fukt. Men vi säljer ett som klarar tillskjutande fukt men kan inte läggas utomhus! Det är vårt billigaste flytspackel och det är fiberbaserat.

————————————————————————

18 okt 2015 Hur kan man tillvrka flytspackel vad är ingredienser.

Hej. Cement, sand och vatten. Hemligheterna är tillsatsmedlen som tillsätts för snabb härdning.

————————————————————————

17 okt 2015 När kan man måla på flytspackel.

Hej. När det har härdat enligt tillverkaren. Kiiltos flytspackel härdar 1 cm per dag.

————————————————————————

2 okt 2015 Hej. Finns det olika hårdhet i flytspackel? Vi skall flytspackla innan vi installerar ett stort rullarkiv fyllt med böcker. Det blir galet tungt! Kan det bli sättningar i flytspacklet? Det är ju av stor vikt att rullarkivet är avvägt så inte vagnarna rullar av sig själva. Tacksam för info. Mvh Erik

Hej Erik. Här är ett problem som vi får allt oftare, ingen anger telefonnummer eller e-post. Vi hoppas bara att Ni ser detta via hemsidan. För att svara på frågan så finns det olika hårdhetsspackel. Hör av dig till oss så ska vi hjälpa dig, detta kräver lite mera info från din sida. Telefon 054-18 81 80 eller info@kakelplattan.se, vi har support till 21:00 varje dag, året om.

————————————————————————

26 sep 2015 Hej Jag har gjutit in 16 slang i betong med 30 cm cellplast under i en källare som jag gjort..Plattan är ca 50 m2 med lite vinklar . Det finns lite svackor här o där.Jag ska lägga klinkers över hela ytan.Bör jag flyta hela ytan el räcker det med svackorna? Och isf hur många säckar o primer går det åt? Tacksam för svar Mvh Per

Hej Per. Vi har skickat en offert till dig.

————————————————————————

23 sep 2015 Hej. Vill dubbelkolla att jag förstått rätt av er finfina spackelskola: Vid läggning på betonggolv med el-värmeslinga, så räcker det att den minsta nivån är totalt 15 mm (slinga + spackel) vid den del av slinga som ligger närmast golvbrunnen? Mvh Hannes

Hej Hannes. Har du betong så kan du gå ner till minimum 5 mm ovan golvkabeln. Vi säljer Heatcoms golvvärme och den är 3 mm. Teoretiskt kan du då gå ner till 8 mm (3 + 5), men vi vill att du ska ha lite marginal så ta 10 mm. Detta gäller alltså vid betong!

————————————————————————

17 sep 2015 Hej Vi undrar om man kan lägga något under spackling så det inte rinne mellan väggar och springor. Vi har ett gammalt glest trägolv på övervåning som inte är i våg Alltså ett mycket lutande golv Med vänlig hälsning Elvy tel xxxxxxx

Hej Elvy. Ta silikon eller något liknande som Ni har hemma. Tejp går också bra. Viktigt att få tätt så att flytspacklet inte rinner emellan.

————————————————————————

31 Aug 2015 Hej! kan man flytspackla plastmatta? den är inte så jobbig att dra bort men limmet verkar vara jobbigt att få bort. mvh petter

Hej Petter. Nej ta bort plastmattan.

1) Flytspacklet kommer att fräta bort ytskiktet på mattan, sen kommer flytspacklet att ligga löst.

2) Mattan fungerar som ett tätskikt och har du sen ett tätskikt ovanpå flytspacklet så förstörs flytspacklet (om det är mycket fukt kvar i flytspacklet) eller att det kan bildas mögel.

Hyr en maskin som tar bort limmet och mattan. 

————————————————————————

19 Aug 2015 Hej skulle behöva jämna ut golvet i min gillestuga för att lägga parkett. Det är betong som är målad. Måste jag slipa bort färgen först? Mvh Marcus

Hej Marcus. Ja, fästprimern och flytspacklet gör så att det blir lättare för färgen att lossa och lossar färgen så följer flytspacklet med.

————————————————————————-

18 Aug 2015 Hej! Jag har byggt en friggebod på landet som jag ska toalett, duschkabin och tvättmaskin i. Jag har reglar 30 cc och golvspån på det. Som ytskikt kommer ha klinker. Jag är nu i läge att börja med avjämningslager (flytspackla). Vi är inte säkra på att vi kommer ha friggeboden frostfri under vintern utan troligtvis kommer vi stänga av värmen helt. Vi har dock isolerat den så vi kan ha frostfritt under vintern om det är nödvändigt. Här kommer några frågor jag har 1. Hur länge kan jag vänta mellan att jag flytspacklar och att jag lägger på klinker? Kan jag till exempel flytspackla nu i höst och vänta med att lägga klinkler till våren? 2. Finns det olika flytspackel som har olika tålighet för frost? 3. Om jag flytspacklar nu i höst och väntar med klinker till våren, kan jag gå på golvet? Jag menar inte använda utrymmet utan endast gå på det för att tillexempel dra el och sätta upp saker på väggar och så.

Hej. Ursäkta att Ni fick vänta någon dag.

1) Oftast inom någon dag. Vänta 1 cm per dag. Detta är viktigt vid tätskiktning. Du kan vänta till våren men undvik att smutsa ner ytan.

2) Ja men du har skyddat golvet mot regn och snö så att du behöver inte orora dig. Undvik att hälla vatten på flytspacklet så att det senare fryser till.

3) Ja. Undvik att skita ner golvet med olja och jord.

————————————————————————-

10 Aug 2015 Hej, vi håller på att bygga ett uterum (vår/höst) och har en betongplatta som grund. Går det att flytspackla och därefter måla och använda detta som golv eller krävs ytterligare behandling för att detta ska vara möjligt? Vilken flytspackel rekommenderar ni för att underlaget ska kunna bli golv efter målning? Tack,

Hej. Om ni har tak och väggar som hindrar regn och snö så kan ni använda vilket flytspackel som helst. Kolla i färgaffären vilken färg som är bra, ta en renodlad färgbutik, de kan oftast sina saker. Vi har flera typer men vårt flytspackel fiber är utmärkt till detta projekt.

————————————————————————-

10 Aug 2015 Hej, en nygjuten garageplatta har blivit sned. Vattnet rinner inte ned mot brunnen i mitten utan ut mot kanterna. Kan man flytspackla garageplattan för att få till rätt fall på golvet? Måste man ta bort betonghuden före man flytspacklar? /Michael

Hej. Ja du kan ändra lutningen med flytspackel men du måste ha något slitlager ovanpå, ex granitkeramik eller färg som tål hög belastning. Allt som är löst ovanpå ska tas bort, ingenting blir starkare av att du lägger någon ovanpå ett löst lager.

————————————————————————-

1 Aug 2015 Har flytspacklat mitt badrumsgolv med ardex k75 ovanpå golvspånskiva,primer,armering och elgolvvärme,dock blev det lite bakfall och lite för lite på vissa ställen,kan jag prima om och lägga på ett lager till och isåfall hur fort efter jag gjort 1a ggn :)?

Hej. Ja oftast ska du prima mellan, det kan skilja sig mellanmärken (och du ska kolla med den som sålde detta till dig att det är okej). Tiden som ska gå kan skilja sig mycket och ring Ardex eller den som sålde detta till dig.

————————————————————————-

11 Juli 2015 Skall lägga klinker i garaget som är målat med flingfärg skall all färg bort och flytspackla där däcken rullat in och prima sedan.

Hej. All färg ska bort. Om du flytspacklar på detta och att sen färgen lossar så kommer flytspacklet att följa med. Det blir svagt och risken är att det lossnar. Sen kan du flytspackla men det måste på ett ytskikt som tål slitage, flytspackel tål inte slitage.

————————————————————————-

10 Juli 2015 Hej!  ja bar en fråga , Ja håller på att fixa mitt kök . Så är det så att ja ska lägga golv Klinker Så ha golv värme Det ligger på Frigolit sen ha dom platån som ska sprida värmen . Hur ska jag göra . Ska ja har Armering flytspackel i så fall vilken ska ja ha då Här kommer min xxxx@gmail.com Så få ha bra dag på Från Bengt.

Hej Bengt. Nu är det beroende på tillverkaren men oftast är det så här. Tvätta av plåtarna med t-röd, det är en beläggning som ska bort. Prima med Kiilto Startprimer, outspädd (max 24 timmar innan flytspackling). Sen ska armeringsnät läggas ut (omlott) och sen fiberarmerat flytspackel, exempelvis Kiilto Plan Rapid. Min 30 mm flytspackel. Det är viktigt att du kollar tillverkarens rekommendationer men oftast är det som vi har skrivit. Ring oss gärna på 054-18 81 80 (support fram till 21 varje dag även helg)  så går vi igenom allt och vill du ha en offert på detta så fyll i vår offertmall.

http://www.kakelplattan.se/index.php?menu=offert

————————————————————————-

9 Juli 2015 Hej! Vi ska bygga ett uterum på en befintlig platta på 24 m2 som är mycket ojämn. Här kommer några mer eller mindre dumma frågor: 1) Måste man slipa plattan först? Den har varit målad, men färgen är till hälften bortnött av väder och vind. 2) Vi ska ha vattenburen golvvärme med tunna isoleringsskivor som slangarna ligger i. Ska man flytspackla både under (för att få plattan jämn) och ovanpå? Det kommer läggas klinker. 3) Blir flytspacklet så jämnt och starkt att det går att ställa och fästa uterummets glaspartier direkt på det? Vänliga hälsningar Eva

Hej Eva. Det finns inga dumma frågor!

1) Om du ska flytspackla eller lägga fix ovan plattan så ska du ta bort all färg. Om färgen ligger kvar så fäster fixen eller flytspacklet i detta och lossnar färgen så följer fix och flytspackel med.

2) Det är viktigt att skivorna sitter fast i underlaget, oftast kan man använda flytfix som fäster skivorna samtidigt som det jämnar ut under skivorna. Fabrikanterna på skivorna har oftast testat med tillverkare av fix och flytspackel, använd deras råd för att det ska bli bra. Vi säljer Kiilto och de har testat med ex Flooré (som tillverkar vattenburen golvvärme och isoleringsskivor), skulle det vara dem så är det flytfix (Floorfix) tillsammans med en tillsats som heter fixbinder. Den skivan som Flooré har behövs inget flytspackel ovanpå skivan utan du kan sätta plattorna direkt på skivan med Floorfix. Vikitig att plattan är större än 15 cm x 15 cm. Har du nu en annan fabrikant av skivor och slangar så ska du följa deras rekommendation.

3) Det låter som att du ska skruva fast fästen i golvet eller ? Generellt så gäller detta för vattenburen golvvärme. Minst 15 mm ovanför slangen eller minimum 30 mm totaltjocklek (ta ett flytspackel som har fiberarmerat). Sen kan du lägga plattor direkt på flytspacklet och ställa glaspartier på golvet utan att det spricker (om det glaspartierna väger för mycket). Vill du sen ha jämnt golv så finns det flytspackel som är självutjämnande. Du kan ta ett fiberarmerat flytspackel först och se till att slangen täcks med 15 mm eller minimum 30 mm och lägga ett topplager av självutjämnande flytspackel. 

————————————————————————-

6 Juli 2015 Hej Tänkte använda flytspackel för att få våra gjutna bangolfbanor släta. Banorna ligger utomhus, Vilket flytspackel ska man använda då ? Mvh Mikael

Hej Mikael. Flytspacklet kan inte användas som ett slitlager, alltså som ett topplager. Vårt flytspackel kan inte ligga utomhus, det spricker när frosten kommer.

————————————————————————-

24 juni 2015 Hej.. Jag har byggt ihop mitt garage med en gammal tillbyggnad. I garaget är plattan ok men i tillbyggnaden från -86 är den precis som dem jämnat av den med en borste. Sen i mitten har jag gjutit ny betongplatta för att få ihop allt till ett. Nu tänker jag måla mitt garage med 2k epoxy. Men skulle vilja flyta tillbyggnaden från -86 så den blir jämn. Vilket flytspackel behöver jag och kommer det hålla att en bil kör där. Mvh Jonas

Hej Jonas. Ta Flytspackel fiber Plan Rapid (mer arbete för att få rakt) eller Superflytande flytspackel, Tasoflex som är självutjämnande. OBS att självutjämnande kräver förberedelser och kan bli ojämnt. Sen måste du ha ett ytlager, flytspackel tål inte slitage.

25 juni 2015 Hej. Tack för svar men som ytlager menar du klinkers eller måla med 2k epoxy färgen räcker mvh Jonas

Hej igen. Det fungerar med färg som är gjord för golv. Nu vet vi inget om din 2k epoxy, men det låter som en kraftig golvfärg. Du kan givetvis använda granitkeramik som är för garagegolv och som är starkare än vanlig klinkers. Se vårt exempel på granitkeramik här. http://www.kakelplattan.se/index.php?menu=produkt&id=30007000

————————————————————————-

27 maj 2015 Hej. Tänkte flytspackla i vårt uterum, där ligger redan plattor men behöver få det rakt innan jag lägger klickgolv. vilket flytspackel ska jag ha?

Hej John. Om det är under tak och regn eller snö inte kommer åt golvet kan du använda, Flytspackel fiber Plan Rapid eller Superflytande flytspackel, Tasoflex.

————————————————————————-

26 maj 2015 Hej, Vårt blivande badrum är väldigt avlångt, 4 x 1,5m. Dusch/golvbrunn längst in. Dörren är på motsatta sidan. Tänkte flytspackla med avstängningslist vid dusch längst in i rummet. Oroar mig för hur jag ska nå bäst. (Och ta mig ut när det är klart 🙂 Känns som man bör börja hälla där det ska vara som tjockast, alltså vid dörren. Fast känns på ett vis enklare att börja längst in i rummet och ta sig mot dörren… Hmm… Hur beter sig spacklet, kan man kliva i det medan det är vått? Eller blir det lätt ojämnt då? Något verktyg på långt skaft, kan det vara till hjälp för att sprida spacklet mot vägg. Hmm… Första gången, som ni hör… 😉

Hej. Du kan dela upp flytspacklingen i delmoment. Ta avstängningslister och dela av rummet i rutor. Ta varje ruta för sig och vänta tills det har härdat klart. Det går att gå med stövlar i flytspacklingen men det är kletigt och när det stelnar så blir det märken. Du kan även fästa en spackelspade på ett långt skaft. 

————————————————————————-

25 april 2015 Hej! Tänkte lägga golvvärme i ett uterum med betongsula. Golvvärmen (elslingor) är tänkt att ligga i ett flytspackel ovanpå betongen. Ovanpå detta kommer sedan klinkers. Frågan är vilket flytspackel jag ska ha? Ett inom eller utomhus spackel? I uterummet blir det ju inte blött men däremot kan det ju bli -25º på vintern?

Hej. Det är osäkert att ta ett flytspackel som inte tål frost när du kan ha -25º. Varför man har frostsäkert flytspackel är för att fukten kan expandera och då spricker flytspacklet.

————————————————————————-

24 april 2015 Hej! 1) Hur vet man att flytspacklet är jämnt? 2) Hur lokaliserar man punkten som man utgår ifrån. 3) Hur mäter man att det blivit jämnt?

Hej Ann-Marie. 1) Ta ett långt vattenpass som är rakt och lägg ovanpå. Vickar det eller att det blir springor undertill så är det inte rakt. 2) Gå ner på knä och kolla utmed golvet så ser du mycket mera. Kan kan med hjälp av laser mäta av rummet. Går att hyra. 3) Laser eller vattenpass (går med en rak bräda eller liknande).

————————————————————————-

18 april 2015 Hej, först lite bakgrund. Jag bygger ett badrum och bastu i källare (ca 15 m2) i en källare och tänkte lägga in golvvärmen i flytspacklet. Då det är ett oisolerat källargolv (dock ca 30 cm betong) så var min plan att bara lägga fuktspärr i själva duschområdet (en variant som ska andas) och inte i bastu och det övriga utrymmet för att undvika problem med eventuellt tillskjutande fukt utifrån. Och nu till själva frågan, krävs det att det är ett flytspackel som tål utemiljö och golvvärme? (Jag hittar väldigt lite info om detta, det jag hittar i spackelväg tål antingen golvvärme eller utemiljö). Tack på förhand Med vänlig hälsning Niklas

Hej Niklas. Det är bra att du bara fuktspärrar vid duschen. Du kan använda rollbart tätskikt vid duschen (det är billigare) som inte andas om övriga rummet kan andas. Det är bra att all vatten som kommer ifrån duschen går direkt ner i golvbrunnen.

Flytspackel som inte tål frost kan inte användas om det blir minusgrader, fukten i spacklet expanderar och flytspacklet spricker. Är det i källaren och du inte har minusgrader så fungerar de flesta flytspackel. Det du kan kolla är att flytspacklet ska tåla tillskjutande fukt. Vi har ett flytspackel som är mycket lämpligt för detta, http://www.kakelplattan.se/index.php?menu=produkt&id=6411512701257 .

————————————————————————-

8 april 2015 Hej på er! Jag har ett kvadratiskt rum på 4x4m, jag skall nu öppna upp ytterväggen på och bygga ut 4×6,7m (rummet blir som ett L). Den gamla delen av huset står på torpargrund och utbygget kommer att vara på plintar eller en krypgrund. Fråga: Hur gör man vid övergången mellan byggnaderna? Jag har tänkt att lägga vattenburen golvvärme som jag sedan flytspacklar. krävs rörelsefog? hur gör man? Tacksam för svar Björn.

Hej Björn. Det här är en riskkonstruktion som ingen vågar ta garanti på. Vi har pratat med flera och samma negativa svar. Flytspacklar du, kommer en spricka med största sannolikhet att inträffa.

————————————————————————-

27 mars 2015 Hej, jag har fått en svacka på ett område på kanske 1-2kvm på min glättade garageplatta på ena sidan intill en golvbrunn där det
var tänkt att vara fall mot golvbrunnen. Det kan vara kanske 5-8mm som djupast där vatten står. Det är i ett område där bilens däck rullar över. Går det att fixa
till med flytspackel så att det håller för slitaget från dubbdäck?
Hej. Nej, flytspackel måste ha ett slitlager ovan sig.
————————————————————————-
24 mars 2015 Hej. Jag ska flytspackla en liten toalett och har en fråga. Upp ur golvet (spånskiva) kommer följande rör: – Avlopp till toalett, plast – 1 vattenrör till toalett, plast – 2 vattenrör blandare, plast – Avlopp till handfat, plast – 2 värmerör till element, koppar Hur ska man göra med flytspacklet runt dessa rör? Jag misstänker att det går bra att flytspackla ”in” plaströren, dvs bara låta flytspacklet omsluta dem? Stämmer det? Kopparören däremot känns det som att de behöver lite luft runt omkring sig? Hur åstadkommer man det lättast och säkrast, om det behövs? Tacksam för svar. Mvh, Tommy

Hej Tommy Lägg en tejp runt, spackla o skära av i nivå med spackel efteråt. Då finns möjlighet till rörelse. Ska man vara noga så får bara wc o hf-rör komma upp ur golv. Om vattenrör kommer ur golv och de inte går att bygga bort så bör man gjuta en klack, kanske viktigaste i badrum. Tätskikt med uppvik 5 cm på golv krävs på alla ytor med tappvatten.

————————————————————————-
15 feb 2015 Hej. Jag ska lägga spårad cellplast under golvvärmerören sedan jag tidigare rivit bort isloreingsull från betongytan. Rören kommer således delvis ligga på spåren. Behöver jag prima under cellplasten och finns det något jag bör tänka på inför flytspacklingen på cellplasten? Jag tänkte flytspackla ca. 2 cm över rören.

Fästprimer hindrar fukten i flytspacklet att gå ner i underlaget. Här suger plasten inget men har du aluminiumyta så ska du ha fästprimer. Tänk på att rengöra metallytan med T-Röd innan du fästprimar.
————————————————————————-
1 feb 2015 Hej Jag tänkte spackla över en brunn i garaget. Min fundering är hur blir det vid den tunnaste ytan mellan fallet och golvet. Kommer att bli 1 mm tunt vid övergången? Sedan har jag en special golvfärg/lack som är hård som tusan och undrar om det behövs någon speciell förberedelse innan jag primar. Det är vattenburen golv-värme där idag i plattan och jag kommer att lägga en heltäckningsmatta på efteråt. Alltså ingen truckkörning. Vad ska jag använda för flyttspackel.

De vanligaste flytspacklet vi har och som är billigast behöver minst 5 mm på lägsta punkt. Tar du ett som är mycket lättflytande och som är lite dyrare men mycket mera lättjobbat så är det minimum 3 mm. Ta och lägg på minsta stället 3 mm. Det går åt mera men det blir starkare. Under flytspacklet behöver du primer om det inte är mycket tillskjutande fukt! Ovanpå flytspacklet så är det golvfärgens egenskaper som bestämmer vad du ska göra.
————————————————————————-
27 jan 2015 Jag tänkte flytspackla i ett badrum för att bygga fall och sedan lägga elvärmeslingor och på det klinker. Är det Ok att först prima och sedan lägga flytspackel o över det lägga ett tätskikt. Jag är funderar om man då bygger in fukten i flytspacklet? Är primern underst vättentät och fungerar som ett tätskikt känns det inte helt Ok. Överst tätt men under mot träet bopde träet kunna andas ut fukt som kan finnas kvar i flytspacklet. Eller???

Först så ska kabeln ut (fästas i betongen med smältlim / tejp eller najas / buntbandas fast i armeringsnätet på spånskivegolv) och den ska sen flytspacklas in. Beroende på underlag så ska du ibland prima underlaget. Har du betong och tillskjutande fukt så ska inte fästprimer användas (gäller Kiiltos produktsortiment). Är det torr betong eller spånskiva så ska fästprimer användas. Fästprimern är inte vattentät. Däremot så finns det våtprimer och den är tät, men den ska ligga ovanpå flytspacklet. Tätskiktet ska vara ovan flytspacklet. Ovanpå ska klinkern ligga, klinkern ska skydda tätskiktet.
————————————————————————-
21 jan 2015 Kan man lägga typ mjölkpapp eller liknande underst för att inte flytspacklet ska rinna ner mellan gliporna på råsponten?

Om det är springor i plankorna på golv blir det för svagt att spackla på. Brädorna ska uppfylla samma böjstyvhet som 22 mm spånskiva. Brädorna bör sitta ihop i not och spånt. Vanligtvis tätar man springor och genomföringar med tex. acrylfog eller silikon. Lägger ni mjölkpapp el plast så måste ni spackla tjockare (30 mm) då det blir en flytande konstruktion.
————————————————————————-
17 jan 2015 Ska primern vara på spånskivan eller på flytspacklet ?

Det ska vara både och om du på flytspacklet ska lägga fix och plattor! Primer har 3 egenskaper som gör flytspacklingen och plattsättningen bättre, därför ska du inte hoppa över detta. Det kostar inte så mycket.
Egenskap 1: Fast man har dammsugit och gjort rent så finns det rester kvar. Primern bildar en fin film som binder detta.

Egenskap 2: Primerns film gör att fukten i flytspacklet inte försvinner ner i underliggande material. Gammal betong och underlag som RF som övriga rummet suger mycket fukt.

Egenskap 3: Primerns film hindrar luft att stiga under bränningen. Resultatet av stigande luft kan bli blåsor och luftkratrar i ytan. Detta kan även ske när det är för lite eller för utspädd primer. Även låg temperatur kan förstöra. Utifrån vad som är känt tycks huvudorsaken till uppsprickning och bom (luftfickor under flytspacklet) vara en kombination av för lite rengöring och starkt sugande underlag. Det kan krävas primning två gånger. Påföring av primer med styv borste kan också förbättra inträngningsegenskaperna för Primern.
————————————————————————-
14 jan 2015 Kan man dö av flytspackel?

Om man får ett ton över sig så gör det ont. Om du börjar äta av det så är det inte heller så bra. Har du gjort något speciellt ang. frågan?
————————————————————————-
5 jan 2015 Hur tjock kan man flytspackla över golvvärme slinga ( el ) utan att försämra värme förmågan från slinga ( ex. tjocklek för klinker ). Mvh Mathias

Hej Mathias. Du bör inte lägga kabeln djupare  än 4 cm. Värmen kommer att först värma upp flytspacklet och sen stiger värmen till ytan. I allmänhet är det föredraget att placera kabeln i den övre delen av flytspacklet, speciellt om det är ett tjockt lager. Anledningen till detta är att svarstiden för värmen kommer att vara kortare och därför lättare att kontrollera med termostaten.
————————————————————————-
30 dec 2014 Hej, tänkte lägga klinker i en lite hall, detta på en betongplatta. Har hört att jag ska använda megaplan. hur mycket behöver jag då ytan är 2,3 kvadratmeter och jag ska upp ungefär 15 mm, samt fråga 2. kan jag lägga först en gång och sedan lägga ytterligare en gång för att komma i rätt nivå ? Mycket tacksam för svar. MVH Anders

Hej Anders. Megaplan är gjort av tillverkaren Mapei. Det finns ca 20 tillverkare till som säljer flytspackel. Det behöver inte bara vara Megaplan. 1) Det är 3 säckar som behövs för detta. 2) Ja du kan lägga hur många gånger som helst men du bör ha fästprimer i mellan.
————————————————————————-
24 dec 2014 Kan flytspackel användas för att täta (vatten) ett altangolv där tätskiktet mellan betong och lättbetongskivor läcker. Undrar husägare Sören

God jul! Nej, vatten rinner rakt igenom. Flytspackel uppträder som betong.
————————————————————————-
30 nov 2014 Kan man lägga flytspackel direkt på spårad spånskiva (vattenburen golvvärme)? Eller behövs primning först?

Du måste prima först så att fukten håller sig i flytspacklet och inte sugs upp i spånskivan. Tänk på att ha med armeringsnät också. En spårad spånskiva är inte lika stark som en hel spånskiva, ibland måste man ha en hel spånskiva under den spårade!
————————————————————————-
3 nov 2014 Hur avgör jag om en flytspacklad yta är torr nog för att beläggas med tätskikt inför sättning av klinkers ?

Hej Sten. Lättast är att gå på leverantörens rekommendationer, det står på flytspackeltexten. Vi har ett spackel där man ska vänta 1-3 dagar. 3 dagar är när det är flytspacklat i tjocka skikt. Kan du vänta maxdagar så är det bra. Tätskiktet är oftast så tätt att härdningen fördröjs.
————————————————————————-
10 okt 2014 Hur får man efter det man använt EPS betong en fullständigt jämn yta vid flytspackling? För jag har använt mig av Schönox fiber flytspackel och ytan var väldigt omjämn efter det applicering av flytspacklingen.

Du skulle ha ett mera lättflytande flytspackel. Det finns olika viskositet på flytspackel. Vi har sådant som man häller i ett hörn och rinner jämnt över ytan. Det är dyrare men resultatet blir bra. Du kan nu ta fästprimer på ytan och hälla ut lättflytande spackel på detta så ordnar det sig.
————————————————————————-
21 aug 2014 Hej, Jag har en hall där det är vattenburen golvvärme som ligger i en spåradspånskiva. Tidigare så låg det en golvgips ovanpå och sedan klinker. Nu har jag byggt ut hallen och rivit bort gamla klinkern och gilvgipsen och skall ersätta med nytt. Min fråga är om man kan ersätta den gamla golvgipsen med flytspackel och vad man måste göra då samt hur tunnt kan jag lägga? Min fundering var att lägga åldersbeständig plast och sedan spackla ca 6-7 mm om det räcker. // Christian

Hej Christian När det gäller vattenburen golvvärme så är det minst 15 mm flytspackel ovan slangen eller minst 30 mm flytspackel totalt. Detta gäller de flesta märken. I ditt fall är det 30 mm flytspackel som gäller. Det som behövs är följande: 1) Fästprimer. 2) Armeringsnät som oftast läggs under slangen men eftersom du har spårade skivor så blir armeringsnätet ovan slangen. 3) Flytspackel 30 mm. Vill du ha en detaljerad offert så gå in på http://www.kakelplattan.se/index.php?menu=offert och fyll i så mycket som möjligt. Med vänlig hälsning Kakelplattan AB.
————————————————————————-
10 aug 2014 Vid gjutning av ett betonggolv har det på ca 2 m2 yta blivit en ungefär 10 mm djup svacka. I övrigt är betonggolvet plant. 1) Är det lämpligt att använda flytspackel för att jämna ut denna svacka? 2) Häller jag i så fall flytspackel bara i svackan, eller skall hela golvet som är ca 16 m2 stort täckas med flytspackel?
Hej >1) Är det lämpligt att använda flytspackel för att jämna ut denna svacka? Svar: Du kan använda flytspackel som går mot noll som minsta bygghöjd. De spackeltyper som går mot noll är oftast dyra men du behöver inte så mycket. Oftast kan man använda fix för mindre ytor som detta. Vi brukar rekommendera flytfix och ska du ha klinker på detta så är det utmärkt med fix. >2) Häller jag i så fall flytspackel bara i svackan, eller skall hela golvet som är ca 16 m2 stort täckas med flytspackel? Det beror på vilket spackel du använder. Är det minsta bygghöjd på 5 mm så behöver du spackla hela golvet. Med vänlig hälsning www.Kakelplattan.se
————————————————————————-
25 juni 2014 Flytspackel är väl skadligt? Det orsakade ju så många problem tidigare.

Vi antar att du menar det kaseinhaltigt flytspackel användes under 70- och 80-talet. Flytspackel med kasein tillsammans med fukt gjorde att kaseinet bröts ned och bildade bland annat ammoniak. 1983 förbjöds kaseinhaltigt flytspackel. Flytspacklet med kasein har orsakat stora problem. Vårt flytspackel innehåller inte kasein och är inte farligt.
————————————————————————-
2 april 2014 Om kravet med 3 månaders torktid på betongen är svår att uppnå (ca 2,5 månad istället). Kan man mäta fukthalten i betongen för att ändå kunna flyta golvet ca 2cm och sedan någon dag senare, lägga klinker?

Det som kan hända är att betongen krymper och då pressas plattorna ihop och ställer sig. Det finns mätare och det som ska mätas är relativa fuktigheten (RF). Relativ fuktighet. Text är ifrån Wikipedia. Luftens relativa fuktighet (?) är kvoten mellan vattenångans partialtryck (pw) och vattenångans partialtryck vid mättat tillstånd (ps, indexet s kommer från engelskans saturate) i atmosfären, det vill säga vattnets ångtryck vid aktuell temperatur. Vid en relativ luftfuktighet på 100 % behöver det inte regna, men det är åtminstone dimma eller dagg. Däremot gäller inte det omvända. Är det dimma, dagg eller regn, så behöver inte luftfuktigheten vara 100 %. Den relativa luftfuktigheten kan variera väldigt mycket, både över dygnet och mellan olika delar av ”luftprofilen”, vilket påverkar mikroklimatet. Inomhusluft brukar kännas torr för människan när luftfuktigheten understiger 30%. Torr luft brukar vara vanligare i kallare klimat för att kondensen inte får plats i den kyliga luften.
————————————————————————-

 

3 comments on “Frågor om flytspackel

 1. Hej. Vi har ljutit en betongplatta utomhus. Vi tänkte flytspacklet den men vi undrar om flytspacklet klarar utomhusklimat? Med vänlig hälsning, Salko

 2. Hejsan!

  Vi har ett betonggolv med en fastlimmad stenhård linoleummatta men skulle vilja flytspackla över den, och sedan ha flytspacklet som golvyta. Är det möjligt att göra så? Eller måste man ta bort mattan och limmet först? Hur tjockt måste lagret med flytspackel vara för att det ska vara hållbart? Huset är byggt på 60 talet, därför tvekar jag på att ta bort linoleummattan då jag förstått att det var vanligt med svartlim under plast- och linoleummattor.

  Mycket tacksam för svar, tack på förhand!

  Vänliga hälsningar
  Alexander