Dax för flytspackling

Blandning av flytspackel

Följ blandnings- och appliceringsanvisningarna enligt säcken. Minsta avvikelse kan göra flytspacklet svagt och poröst. När det gäller fiberflytspacklet så ska pulvret ha rumstemperatur vid tillblandningen (ca. 20°C) och så även vattnet. Om Ni har en slang i trädgården så kan solen värma upp vattnet vilket gör att flytspacklet härdar för snabbt. Om det är nästan 0 grader så torkar flytspacklet men härdar inte. Lagom är bäst.

Temperaturen i den färdiga massan bör vara > 15°C. Fiberflytspacklet blandas med borr och visp i 2-3 minuter tills massan är homogen och klumpfri.

Färdigblandad massa skall användas inom 20 min.

Rekommenderad vattenmängd är det som står på säcken, varken mer eller mindre. För mycket vatten reducerar flytspacklets fasthet, förorsakar separation och ger en ojämnare och fulare yta.

2 sätt att göra fallbyggnad i badrummet med flytspackel

Alternativ 1. Självavjämnande spackel (svårast)
Utläggning

Täta ner i golvbrunnen med någon kraftig påse (det får inte läcka ner i rören som är anslutna till golvbrunnen). Börja att fylla rummet med flytspackel.

En vanlig höjd som man kan räkna med vid värmegolv är 22-24mm i genomsnitt. Vill Ni ha hjälp med uträkning av mängder av flytspackel och vad det skulle kosta så fyll i offertmallen på denna sida. Vill Ni även ha med tätskikt och annat bra så klicka här.

När hela rummet är fyllt med flytspackel, har Ni skruvar med platta huvuden så skruva ner dem till rätt nivå så ser Ni när flytspacklet når över skruvskallen eller använd nivåpinnar, så tar Ni en lång käpp med en ditsatt skopa i änden.

Om man kan så ska man stå i dörröppningen och ösa med skopan. Det är viktigt att skopan ska få plats i golvbrunnen. Börja att ösa ur golvbrunnen, häll det som är i skopan utmed väggarna. I och med att hålet i golvbrunnen är lägsta punkten kommer det att blir ett naturligt fall mot den.

Vill man bearbeta massan så gör det med en tandad spackelspade och fös massan från området där man inte vill ha så mycket flytspackel.

Observera återigen den så kallade öppentiden som är cirka 10 minuter, beroende på tjocklek. När massan blivit gångbar efter 2-4 timmar går du in på ytan och tar bort avstängningslisten.

Massan har ännu inte blivit hård vilket möjliggör att du kan ”skära” bort kanten på massan så det blir en jämn och slät övergång mot golvbrunnen.

För att flytspacklet inte ska rinna ner till oönskade ställen, ska självhäftande avstängningslist monteras. Ta bort den när man kan gå på flytspacklet.

Se även till att det inte finns några springor eller glipor på golvet mellan skivor, golv/väggvinkeln eller liknande. Det kan gå åt många säckar när källaren under Er, fylls!

Alternativ 2

Med avstängningslisten stänger man av 1 kvadratmeter med golvbrunnen i centrum.
Flytspacklet fylls nu utanför golvbrunnen. Häll utmed väggarna så att flytspacklet rinner mot avstängningslisten.

Se till att Ni har tätat sprickor. När man fått en bra yta och flytspacklet är gångbart så ta bort avstängningslisten.

När flytspacklet har torkat bygger man upp det lokala fallet mot golvbrunnen med ett trög-flytande byggspackel.

Allmänt

När man har flytspacklat och man ser att det är bakfall, vad gör man? Det finns två sätt, hyr en slip och slipa ner golvet (det dammar fruktansvärt mycket och är svårt att få bra).

Det andra sättet är att prima och sen flytspackla igen. Det får inte vara bakfall!

Om ni inte lägger fix och plattor på en flytspacklad yta ska flytspacklet täckas med byggplast. Detta för att hindra en överhärdning på flytspacklet. Detsamma gäller vid tätskiktning (vänta 1 cm per dag innan tätskiktet ska på).

Överhärdningen kan göra så att flytspacklet spricker eller lossar från underlaget.

Vad kostar flytspackel?

Vi räknar ut åt dig vad ditt projekt skulle kosta. Du får en detaljerad pdf-fil med allt material som du kan behöva.

Du avgör sen vad du vill ha av detta.

Vill du ha en detaljerad offert på vad du behöver, klicka här för att komma till offert.

Den är gratis och du får även ställa frågor till vår support.

Supporten är alltid öppen till 21:00, vardag som helgdag.

Testa oss på 054-18 81 80 eller info@kakelplattan.se

 

3 comments on “Dax för flytspackling

  1. Jag gör alltid trianglar med spetsen mot golvbrunnen med hjälp av skumremsor från hörn till brunn. Nät måste användas. Då bildas tårtbitar som man kan når överallt i. Fallet är lätt att få jämnt över hela ytan med denna metod. Man står i de tomma tårtbitarna. Fyller varannan med spackel och väntar tills de fyllda kan beträdas. Tar bort skumremsorna och fyller de tomma tårtbitarna lika som de fulla. De golv jag gjort har hållit och det är lättjobbat. Vad tror ni om detta?

    • Det låter som ett bra tillvägagångssätt. Du skriver att nät måste användas. Jag ska flytspackla ett litet badrumsgolv , lägga ner elslingor och spackla fall på befintligt betonggolv. Ska jag armera med nät då?